Veldig mange har kjøpt seg feriebolig, og disse utgjør en verdi som man kan bruke hvis man har behov for å refinansiere lånet. Er man interessert i feriebolig, finnes det tusenvis å velge mellom i inn- og utland på www.finn.no. Hvis man av forskjellige grunner har behov for å refinansiere, kan ferieboligen være en del eller faktisk hele sikkerheten for et lån.

Hvis man stiller bolig eller fritidsbolig som sikkerhet, kan den ha en maksimal belåningsgrad på 85 prosent. Feriebolig kan ha lavere belåningsgrad, noe som varierer mellom de forskjellige långiverne. Det betyr at lånet på ferieboligen ikke må overstige den prosenten belåningsgraden er av markedsverdien. Det er viktig at man sjekker hva belåningsgraden for fritidsboliger er hos de bankene man vurderer å ta opp lånet hos.

Refinansiering kan gi bedre økonomi

Det er mange grunner til at man refinansierer. Noen trenger tilgang på penger, og vil derfor utvide lånet. Andre kan ha flere lån, og ønsker å få bedre vilkår ved å samle alle lånene til ett. Det kan blant annet gjelde de som har kredittkortgjeld og forbrukslån flere steder, og ønsker å få kontroll over lånesituasjonen. Da kan det være lurt å samle lånene.

Lån med sikkerhet har lavere rente enn lån uten sikkerhet. Hvis man ikke har vanlig bolig som man kan stille som sikkerhet, kan det være en idé å bruke ferieboligen til dette formålet. Det er da mulig få tilgang på penger uten å ta opp et dyrt forbrukslån. Det kan også være lurt å ta opp et eget lån med feriebolig som sikkerhet fremfor å bake lånet inn i boliglånet.

Forhindrer lang nedbetalingstid

Et boliglån har som regel lang nedbetalingstid, ofte 20–30 år. Ifølge DinSide er det lurt å betale ned lån så raskt som mulig. Hvis man trenger tilgang på penger for å kjøpe noe man ønsker seg, kan man vurdere å øke rammen på boliglånet. Men da vil den nye gjelden løpe over hele boliglånets løpetid, og det tar lang tid å få betalt for det man har kjøpt.

Det kan da ofte være lurt å ta opp et lån hvor man får betalt ned gjelden raskere. En løsning er forbrukslån, men dette er ofte en kostbar løsning. Derfor kan det være en løsning å ta opp et lån med ferieboligen som sikkerhet. Man kan da låne det man trenger, og avtale en nedbetalingstid man er komfortabel med. Det forutsetter selvfølgelig at fritidsboligen ikke er belånt allerede.

Finansiere hyttekjøpet

Hvor mye man kan låne på med hytta som sikkerhet, avhenger selvfølgelig av markedsverdi og om den er belånt fra tidligere. Det er jo ikke uvanlig å finansiere kjøpet av fritidsboligen med et lån med denne som sikkerhet. Så lenge fritidsboligen har bra standard og ligger i et attraktivt område, anser ikke banken det som stor risiko å yte et lån.

Hvis man skal ta lån med sikkerhet i fritidsboligen, kan man vanligvis få et lån på mellom 60 prosent og 80 prosent av hyttas markedsverdi. Ens økonomiske situasjon og hyttas verdi vil avgjøre hvor gode vilkår man får, og renten trenger ikke være høyere enn et boliglån. Det er viktig at man sjekker vilkårene i flere banker, slik at man kan sammenligne med flere aktører.

Bedre betingelser

På samme måte som et boliglån, vil verdiøkning på boligen gjøre at man kan få bedre vilkår på lånet. Hvis man skal refinansiere lånet, er det lurt å la en megler gjøre en verdivurdering av ferieleiligheten, siden verdien har noe å si for hvor mye man kan låne og hvor gode vilkår man kan få. Jo mindre risiko banken antar at lånet har, jo bedre er det.

Noen velger å refinansiere med sikkerhet i ferieleiligheten fordi de opplever det som mindre risikabelt enn å stille boligen sin som sikkerhet. Ofte har boligen større verdi, men hvis det holder med den verdien fritidsboligen har, så kan det være et godt alternativ. De forskjellige alternativene finner man fort ut av ved å bruke en lånekalkulator som de fleste banker og långivere har på sine nettsider.

Oppsummert

  • Refinansier med feriebolig som sikkerhet
  • Ferieboligen kan belånes med inntil 75 % av markedsverdi

Det fullt mulig å refinansiere lånet man har med fritidsboligen som sikkerhet. Dette er ofte mer gunstig enn å øke boliglånet, siden gjelden da blir trukket ut over veldig mange år. Det er også mer fornuftig enn å refinansiere forbrukslån og kredittkortgjeld med lån med sikkerhet, siden disse lånene har lavere rente enn lån uten sikkerhet. En fritidsbolig kan belånes med inntil 75 % av dens markedsverdi.

https://www.nordax.no/lane/refinansiere-lan