Mange nordmenn drømmer om å reise på ferie, noe som sjelden er gratis. Enten man ønsker å dra alene, med kjæresten, venner eller hele familien, må man regne med å spare litt, eventuelt bruke av feriepengene man får utbetalt av jobben. Noen ganger har man ikke disse midlene. Heldigvis finnes det nødløsninger i form av forbrukslån eller kredittkort som Remember. Man bør imidlertid vite hva man gjør før man bruker usikrede lån på ferie.

I motsetning til egne oppsparte midler eller feriepenger, er det nemlig relativt høye renter på lån uten sikkerhet. At lånet er uten sikkerhet betyr enkelt og greit at banken ikke stiller sikkerhet i boligen ens eller eiendeler. Dette kompenseres for ved å øke rentene. Ved å velge riktig lån uten sikkerhet kan man potensielt spare flere tusen kroner. Vi skal nå se nærmere på hvordan man kan finne det beste ferielånet uten sikkerhet.

Sammenlign lån fra mange banker

Før man tar opp et nytt lån uten sikkerhet, eller velger å bruke kredittkort på å betale ferieturen, bør man se nærmere på lånets ulike vilkår og betingelser. Her er det aller viktigst å sjekke den effektive renten. Denne renten viser hva lånet vil koste totalt, med nominell rente og alle gebyrer banken tar inkludert. Rentenivået kan variere stort fra bank til bank, så her gjelder det å være obs og årvåken.

Den enkleste måten å finne markedets beste forbrukslån på, er ved å benytte et sammenligningsverktøy. Man kan for eksempel ta i bruk avisen VG sin brukervennlige variant. Når det kommer til beste kredittkort, kan man for eksempel sjekke ut Smartepenger. Med slike verktøy kan man enkelt sammenligne renter og andre vilkår opp mot hverandre, istedenfor å måtte sjekke nettsiden til én og én aktør. Husk at renten man får opp ikke nødvendigvis blir den samme som banken kan tilby en.

Alternativer til lån uten sikkerhet

Det å ta opp et lån uten sikkerhet og bruke pengene på ferie, er noe man kun bør gjøre i nødstilfeller. Generelt sett er dette en nokså dyr måte å finansiere ferien sin på, da rentene ofte er tosifrede, og i enkelte tilfeller tre- eller firesifrede. Har man ikke en god nedbetalingsplan man kan følge, kan det fort skje at man ender opp med økonomiske problemer og inkassokrav. Betal derfor tilbake som avtalt.

Alternativt kan man finansiere ferien på andre måter. Man kan for eksempel jobbe noen ekstra skift dersom det er mulig, slik at man har litt mer å rutte med til ferie. Man kan også se om det er mulig å ta opp mer gunstige lån med lavere rente. Det beste er alltid å bruke av egne oppsparte midler. Eventuelt kan man vente med å reise på ferie, da dette tross alt ikke er en nødvendighet for de fleste.

Hvordan man kan gjøre ferien billigere

Grunnen til at enkelte velger å finansiere ferien med lån uten sikkerhet, er gjerne fordi at ferien ble dyrere enn først antatt. Hvis man planlegger ferien på en smart måte, kan man potensielt spare flere tusen kroner. Skal man for eksempel til Syden, kan man velge restplasser eller et hotell med lavere standard. Dette er gjerne mange tusen kroner billigere enn de mest luksuriøse fire- og femstjerners hotellene. Velg også reise med lavpris-flyselskaper.

Hvis man kjenner noen der man skal reise, kan det også hende at man er så heldig at man kan få bo gratis hos dem under oppholdet. Istedenfor hotell kan man også vurdere å bo billigere, for eksempel på motell eller på et herberge. Man kan også kutte ned på feriens varighet. Man kan spare mye på å reise bort i én uke fremfor to eller tre. I tillegg kan man begrense forbruket sitt mens man er på ferie.

Unngå disse fellene

En av de største grunnene til at enkelte havner i økonomiske problemer etter å ha tatt opp forbrukslån eller lån med kredittkort, er at de ikke planlegger godt nok. Man har kanskje noen venner som skal på ferie, og så bestemmer man seg plutselig for å henge seg på. Slike spontane avgjørelser fører gjerne til at man blir revet med og tar opp et dyrt lån uten å tenke seg særlig godt om.

Man bør prøve å ikke ta impulsive avgjørelser uten å tenke seg nøye om. Det viktigste er å se på bankens nedbetalingsplan. Man må huske på at man skal klare å følge denne planen gjerne i mange måneder fremover. Dette kan gå utover andre økonomiske poster som klær, mat, husholdsregninger eller bil. Hvis man klarer å ofre andre poster en periode (f.eks. la være å spise på kafé), kan forbrukslån være redningen.

Usikrede lån til ferie – tenk på dette

  • Sammenlign forbrukslån eller kredittlån fra flere banker
  • Fokuser på den effektive renten
  • Gjør ferien så billig som mulig
  • Vurder andre alternativer til finansiering

Å reise på ferie er avslappende for både kropp og sinn, men det gjelder å ta smarte økonomiske valg underveis. Dersom man egentlig ikke har råd til å reise på ferie, bør man være ekstra obs før man tar opp lån uten sikkerhet. Har man en god nedbetalingsplan, kan et usikret lån være en god nødløsning. Velg alltid lånet med lavest effektiv rente, og sammenlign tilbud fra flere banker. Ha en flott ferie!

Ressurser: Søklånpådagen.com