I dag finnes det store muligheter for å ta opp lån, og låneprosessen er som oftest rask og enkel. Mange kan oppleve at de havner i en situasjon hvor man har samlet opp mange smålån hos flere forskjellige banker, og da kan det lønne seg å refinansiere. Svea er en av bankene som tilbyr refinansiering, og man kan enkelt søke via nettsiden deres.

Refinansiering kan ha mye å si for den private økonomien, og kan redde mange ut fra et liv med økonomiske vansker. Dette kan være første steg for å bedre livskvaliteten.

Bedre betingelser

Når man har mange smålån, er det ofte forskjellig nedbetalingstid og renter på hvert enkelt lån. Man kan derfor sitte igjen med en følelse av at man aldri blir gjeldfri, spesielt om man bare klarer å betale minstebeløpet hver måned. Når man refinansierer, har man en god mulighet til å sikre seg bedre vilkår og lavere rente, slik at man raskt får tatt grep om gjeldssituasjonen.

Ofte kan det være lenge siden lånene ble tatt opp, og konkurransen mellom bankene kan ha blitt mye høyere siden sist. Når man bruker god tid på å sammenligne flere ulike banker, er sjansen stor for at man blir tilbudt gunstige betingelser, og på den måten kan man spare tusenvis av kroner hvert år. Det vil utgjøre en stor positiv forskjell på økonomien til låntaker.

Kredittvurdering

Når man begynner prosessen med å søke om refinansiering, må man gjennom en kredittvurdering. Resultatet av denne vil gi banken en pekepinn på om låntaker er i stand til å betjene størrelsen av lånet man har søkt på. Noen faktorer som vurderes er jobbsituasjon, bosituasjon og alder. Banken vil som oftest kreve at låntaker har fast inntekt å vise til før lånet kan innvilges.

Alle som søker om refinansiering blir tildelt en kredittscore, og dette er vanligvis et nummer på mellom 0 og 100. Har man en høy kredittscore, vil banken se på det som om man har en god forutsetning til å betale regningene sine. Det vil bety at man kan få lavere renter og bedre betingelser. Har man en lav kredittscore, kan man risikere å få avslag på søknaden.

Mindre administrasjon

Når man betjener mange smålån, er det ofte slik at man mottar faktura i posten hver måned. Med flere lån å betjene, vil det bety mye administrasjon. Man må følge med ulike beløp og forfallsdatoer, og noen havner i en situasjon hvor man glemmer å betale en regning. Da kan det lett eskalere, og resultere i vanskelige økonomiske situasjoner for den som betjener lånene.

Når man misligholder gjeld, kan det resultere i inkassovarsler og betalingsanmerkninger. Det kan få konsekvenser, og det lønner seg derfor å søke om refinansiering før situasjonen er kommet så langt. Ved å få vekk alle smålånene, sitter man igjen med kun én faktura å fokusere på hver måned. Det vil gi en mye bedre oversikt over gjelden, om man slipper skuffer som er overfylte av brev.

Bli raskere gjeldfri

Det kan være vanskelig å bli gjeldfri når man har mange smålån, og refinansiering vil være første steg for et liv som gjeldfri. Når man ikke lenger har en hel haug med avdrag å betale, betyr det at man har penger til overs hver måned. På den måten kan man sette av et større beløp for å betale ned på det nye lånet.

Det er ofte fristende å velge lang nedbetalingstid på lånet, da det betyr mindre avdrag hver måned. Dette kan gjøre at man sliter med å bli gjeldfri. Når man søker om refinansiering, lønner det seg å sette en så kort nedbetalingstid som man har mulighet til, da det naturlig nok betyr at man klarer å betale ned gjelden raskere. Det kan være lurt å sette opp et budsjett.

Banken hjelper

  • Man kan også refinansiere med sikkerhet
  • Mange banker krever at låntaker er minst 25 år

Å søke om refinansiering har samme fremgangsmåte som når man søker om et ordinært forbrukslån. Forskjellen er at de fleste bankene vil sikre seg at pengene går til utbetaling av gjelden, og de vil derfor i mange tilfeller ta seg av betalingen selv. På den måten slipper man å la seg friste til å bruke lånet på andre ting enn å bli kvitt smålånene man har.